Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto

Dalahoppet och solbränna – Röd

Dalahoppet

Dalahoppet

Nu i helgen så har jag varit en av fotograferna på Dalahoppet i Falun. Oftast så fotar jag egentligen inte så mycket ridsport. Men det är alltid roligt att prova på något nytt. Så här nu på kvällen efter att tävlingarna är slut så känner jag bara rent konkret att det blir alldeles för många bilder. Fyllde två stycken minneskort och påbörjade ett tredje. Allt som allt så blev det väl ungefär 2000 bilder. Ändå var jag bara där två dagar av fyra. Men att hinna gå igenom allt detta och sedan korrigera färg, toner, beskära, fixa brus, detaljer, linskorrigering och allt sådant som hör till, det går inte. Det finns inte en suck att jag hinner göra allt så snabbt som jag vill.

Efterarbete i efterhand

Så jag har valt att lösa detta genom att välja ut de bilder jag tyckte blev bäst (blev cirka 700 bilder kvar). Dessa publiceras som de är direkt ur kameran i en liten webversion (extremt låg upplösning) med en vattenstämpel på. Med några undantag från de bilder där jag redan gjort efterarbetet, innan jag kom på hur lång tid det skulle ta. Sedan publicerar jag dessa bilder i ett galleri på fotomagiskt.se. När någon beställer en bild får de skriva önskemål om beskärning, när jag fått betalt så mailar jag en högupplöst kopia till kunden. Beskuren, upprätad, färkorrigerad och så vidare. I skrivande stund har jag exporterat ut ungefär hälften av alla bilderna till små lågupplösta bilder, så det ska bli spännande att se hur lång tid det tar att också ladda upp alla… hade ju föredragit om jag blev kvar innan jag måste gå och lägga mig. I morgon ska jag ju jobba som telefonist på Coor Service Management som vanligt, då har jag definitivt inte tid att fixa detta.

Fler Dalahoppet som fotograf?

Jag vet faktiskt inte! Behöver lite bättre koll på hur man snabbt hanterar stor mängder bilder i Lightroom först. Det här med hästar och och sånt är inte egentligen min grej heller. Det är mer min fru och hennes systerdotter som pysslar med detta. Men jag tycker ju att det är roligt att fotografera. Dessutom så är det ju något jag redan kan. Lite mer kunskap hade dock underlättat, att inte ha kolla på olika klasser och banor är en nackdel. Som fotograf vill man ju veta vart nästa bild ska tas! Även om man ofta följer med i rörelse med kameran så vill man ju ändå veta när man ska trycka av nästa gång. Blir jag fotograf nästa år också? Det kan jag inte svara på alls just nu. De bilder jag har tagit kommer i alla fall att finnas till försäljning online, så snart jag fått upp dem det vill säga. Det verkar tyvärr ta lite mer tid än jag egentligen önskat.

Frisk luft och lite för mycket sol

Trots att jag faktiskt hade smort in mig med solkräm och dessutom bättrade på solskyddet under dagen så blev jag röd. Fläckvis i ansiktet (håret hängde ner över pannan) och lite på halsen. Men jag fick i alla fall frisk luft så det räcker för hela veckan framöver, tur jag ska jobba. Hur som helst, förhoppningen är väl att någon i alla fall ska vara intresserad av att köpa foton. Man vill ju gärna ha betalt för sitt arbete. Det visar sig hur det blir med det.

Brukar du bli solbränd? Gillar du hästar och/eller ridsport. Du kanske rentav har en egen häst? Föredrar du att vara inne i skuggan eller njuter du av att sommaren 2018 har börjat helt fantastiskt. Skriv gärna en kommentar nedan och berätta!

PS. Har nu lyckats exportera ungefär 80% av de lågupplösta bilderna. Snart dags att börja ladda upp… blir inte många timmars sömn inatt! xD

  1. Ida

    Du glömde papps!

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: