Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto

Extrainkomst, ja tack

Kamerastativ

Kamerastativ

När man har foto som hobby så inser man snabbt att bra utrustning kostar en del. Nu är inte jag en sån person som alltid absolut måste ha det allra senaste. Men en del saker är enklare om man har rätt prylar. Man konstaterar också rätt så snabbt att fotoutrustning är svindyrt, även de små sakerna om man vill ha någorlunda kvalité. Har ju en del utrustning i fotohyllan redan, men man får fylla på den lite då och då när det är möjligt och går, det är ju en del andra saker i livet som också kostar pengar som oftast måste gå i första hand. Verkar också vara svårt att tjäna pengar på fotograferandet i sig även om det händer ibland.

Objektiv

Det som kostar absolut mest är objektiv, tack och lov har jag ett objektiv från Tamron som jag är riktigt nöjd med. Men så klart vill man ha några fler, ett för macro, ett vidvinkel för landskap och ett för lite mer zoom. Hade varit trevligt om det gick att hyra objektiv över en dag eller två någonstans, så man slapp punga ut ett tjog med tusenlappar för att kunna använda ett nytt objektiv. De objektiv jag skulle vilja ha hittar du i listan här nedanför, observera att Tamron är ett budgetmärke i sammanhanget. Så du förstår kanske varför det skulle vara trevligt med en extrainkomst när du läser priserna på dessa.

Tamron AF 17-28/2,8 Di III RXD, 10 790 :-
Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD, ej prissatt i skrivande stund
Sony FE 90/2,8 G OSS Macro, 12 980:-

Filter

Ibland behöver man filter som blockerar ljusinsläppet för att uppnå olika effekter. Dessa kallas för ND-filter, det finns relativt billiga sådana. Men jag har testat en del budget-filter och de håller inte måttet, man får ofta färgskiftningar i bilderna och ibland så är inte stoppet av ljusinsläpp konsekvent över hela glasytan. Men jag har hittat den tyska filtertillverkaren B+W som gör riktigt bra filter, baserat på de två filter jag redan köpt från dem (ett polarisationsfilter och ett ND10). Skulle dock behöva komplettera med några fler filter.

B+W ND-filter ND102 67mm, 699:-
B+W ND-filter ND106 67mm, 890:-
B+W ND-filter ND701 MRC graduerat 50% 67mm, 1890 :-

Tillbehör

När man vill fota porträtt som jag, då vill man också ha ljusstativ som inte rasar i första taget. Äger för närvarande bara två stycken skrangliga budget-stativ. De funkar, men de klarar inte så mycket viktbelastning och ska man fota utomhus så måste man nästan ha en assistent som håller i, eftersom de gärna blåser omkull, särskilt om man sätter på ett paraply för ljusformning etc. Just nu äger jag bara en blixt, en Goddox Ving V860II och en Godox X-Pro trådlös utlösare, bägge avsedda för Sony.

Har en 5 i 1 reflektor också, använde den faktiskt i förrgår när jag fotade lite porträttbilder med Mia för att ljusa upp skuggsidan lite. Hängde upp reflexskärmen i min mikrofon-arm på skrivbordet, man tar vad man har. Huvudljuset kommer från min blixt, monterad i en softbox. Spände upp ett svart lakan på väggen som bakgrund, inte helt optimalt men det fungerade utmärkt.

En av bilderna från senaste porträttfotograferingen med Mia.

För att komplettera så hade det varit smidigt med några fler saker i arsenalen. Stabilare stativ betyder s.k. c-stand och de kostar lite. Listade det billigaste jag hittade nedan. Behöver också fler blixtar, mest för att fylla ut ljus, så det borde räcka med lite mindre blixtar som TT350. Kamerahuset jag har har rätt okej ISO-hanteringen så man får väl höja ISO lite om inte ljuset blir att räcka till. Ja, jag vet att det finns betydligt större, bättre och dyrare blixtar, men samtidigt som jag vill ha mycket saker så försöker jag se på det hela lite realistiskt också.

1-3st, C-stand med Grip arm och Grip Head, 1679:-
2st, Godox TT350 för Sony, 1090:-

Kringutrustning

Så klart vill man ha en del tillbehör till kameran också, extra batterier exempelvis. Sony är kända för att inte ha bra batteritid och jag håller med och det är det enda negativa jag har att säga om deras kameror. Nu finns det ju som tur är en del billigare batterier. Kvalitén på batterier kan ju variera, men jag har hittat NP-FW50 från Jupio som verkar hålla måttet, de är dessutom inte svindyra, yay! Ett batterigrepp hade varit trevligt också, har dock inte hittat ett vettigt alternativ i Svenska butiker så det jag hittade finns på tyska Amazon. Sony har så klart ett eget, men det kostar ca 2900:- vilket jag inte är villig att betala för att det ska stå Sony på det.

2-4st, NP-FW50 Jupio, 299:-
1st, Batterigrepp Meike MK-a7II, 734:- (Import via Amazon)

Tips för extrainkomst?

Har du några tips för hur man får in lite extra klirr i kassan, hojta högt i kommentarsfältet här nedan! Jag är helt öppen för alla möjliga idéer! 🙂

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: