Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto

Förbjuda fotografering på allmän plats!?

SplitShire / Pixabay

Ja, nu har någon tänkt till tror jag bestämt. Eller inte alls. Enligt en artikel i Kamera & Bild så har det inkommit en motion till partikongressen om att förbjuda fotografering på allmän plats. Motionen har lämnats in av Björn Knudsen (V). Han vill också förbjuda selfies eftersom någon annan än du själv kan bli med på bild. Bakgrunden till det hela säger han är att yrkesverksamma journalister fotograferar politiker på ett sätt som undergräver den demokratiska processen.

Inget stöd från partistyrelsen

Tack och lov så säger sig varken partistyrelsen eller distriktsstyrelsen i Kronoberg att de står bakom förslaget. Vilket kanske visar att det trots allt inte är så genomtänkt. Vi har ju faktiskt yttrandefrihet i Sverige.

Borde vi förbjuda fotografering på allmän plats?

Att stoppa fotografering på allmän plats helt och hållet, det är att ta det hela ett steg för långt! Själv så tycker jag att det räcker med de nya lagar som redan införts. Kränkande fotografering är ju redan förbjudet. Min åsikt är det hela är ett angrepp på vår yttrandefrihet! Att någon ens får idén att föreslå något så här absurt är för mig helt overkligt.

Vad tycker du om Björns förslag? Skriv gärna dina tankar om ämnet i kommentarersfältet här nedanför!

30 Kommentarer

 1. Helt sjukt men inte oväntat från en politiker enligt min uppfattning.

 2. Hm, jag är ändå lite kluven… egentligen är jag helt för att få fota fritt, gärna upp med kameror (helt annan sak, jag vet) i varje kvarter! Men gillar ändå inte att man ska behöva ducka och vara uppmärksam på om ngn fotar överallt hela tiden. För i ärlighetens namn, alla har ju kameror idag och de används flitigt 😄 Även om det inte är kränkande så vill man kanske inte vara med på andras bilder. Sen finns det ju de som lever skyddade och det är en risk om de fastnar på bild som ligger ute på sociala medier sen… Oj, va långt set blev… och jag kom inte fram till ngt heller, haha! Lurig fråga! 😃👍

  • Den som fotograferar bör kanske tänka till lite innan en bild tas, men att förbjuda det helt och hållet känns lite som diktatur-fasoner.

 3. Bland det dummaste jag hört…

 4. Sjukt ..

 5. Ja det verkar ju blir mer och mer förbud på fotografering,

 6. Jag håller med dig!

 7. Håller med dig!

 8. Håller med dig, sjukt!

 9. Klart som sjutton att vi inte ska förbjuda fotografering på allmän plats ! Idioti.

 10. Helt tokigt. Håller fullständigt med dig🌸

 11. Helt sjukt, håller med dig. Tycker faktiskt bara att det är töntigt! Ska dom förbjuda saker och ting kan man väl välja något vettigt som tex inte röka på allmänna platser……

 12. Det är sjukt ,så är det bara …

 13. MEN GUD, nej! Det vore bara helt sjukt att införa något sånt 😱

 14. Helt galet alltså.. Men blir absolut inte förvånad, dessa politiker de kan hitta på mycket knas dom!

 15. Jag tycker både ock! Helt kameraförbud är jag inte med på men samtidigt kan det finnas folk som inte får visas i sociala medier för att dom ex har skyddad identitet och om man då håller på och filmar och fotar på allmän plats finns risk att dom syns och råkar illa ut. Men att förbjuda helt tror jag inte går och det hade jag nog ändå inte gillat.

 16. Håller med dig!

 17. Haha det dummaste jag har hört! Typiskt svenskt tänk att man ska hela tiden bara förbjuda allt!

 18. Håller med dig, sjukt!

 19. Tycker inte att man borde förbjuda 🙂

 20. Liw

  Allt blir så överdrivet ibland. Tycker också det inkräktar på yttrandefriheten. Som att skolkataloger är på utgående. Det är en tradition jag kommer sakna med barnen. Har liksom alltid funnits. Vet att en del kommuner inte hade det i år och nu fick vi besked att vår kommun kommer sluta med det 🙄

  • Skolkataloger är ju lite roligt att ha kvar i framtiden, men samtidigt förstår jag varför det är en trend att det håller på att försvinna. Det känns lite sorgligt.

 21. Kan ju förstå att man skall skydda andras integritet men svårt att sätta upp ett förbud mot att fota.

 22. Håller med; jag tycker inte heller det låter riktigt genomtänkt. Eller inte genomtänkt alls.
  På ett sätt kan jag väl förstå tanken bakom det -att det är så många människor som riskerar att hamna på andras bilder och på internet. Människor som inte vill eller absolut inte får hamna där av olika skäl.
  Men ett totalförbud mot fotografering tror jag ju inte direkt är rätt väg att gå…!

  Tycker också det låter lite ”luddigt”. Känns som om en inte skulle få fota överhuvudtaget utomhus om en sådan lag kom till, för allting utanför ens hem är ju tekniskt sett ”allmän plats”. Andra människor träffar en ju på överallt, så fort en sätter fötterna utanför hemmet.

  Så som sagt; jag håller absolut med.
  Känns som att en sådan lag skulle vara ett slag i magen på yttrandefriheten.

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: