Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto

Foto är en dyr hobby

Foto är en dyr hobby

Foto är en dyr hobby, det är inte bara utrustningen som kostar. Man ska kunna åka till de vackra platserna också.

För den som missat det så är foto ett av mina största intressen. Men det är en dyr hobby, i alla fall om man inte vill tumma på kvalitén. Har sedan jag började fota använt Canon, har sakta men säkert bytt upp mig till bättre kameramodeller och objektiv. Men nu har jag helt och hållet bytt märke och gått över till Sony. Varför? Jag bara kände att Canon har för mycket begränsningar, dessutom väger en spegellös kamera mindre och med mitt nyligen uppkomna ryggproblem så är det ju bara bra med mindre vikt. Att Sony dessutom har inbyggd bild-stabilisering direkt i kamerahuset är ju också ett plus.

Bensinupproret 2.0

Det är ju inte bara kamerautrustning som kostar, man ska kunna ta sig till de vackra platserna också. De höga priserna på drivmedel gör ju att det blir färre vackra bilder att bjuda på. Vill passa på att bjuda in er till Bensinupproret 2.0.

Kamerahus

Ja, det blev en Sony a7 II. Jag är mycket nöjd med mitt köp! Även då jag arbetar heltid så krävdes det att jag sålde alla mina fyra Canon-objektiv, samt kamerahus för att få råd att köpa nytt. Är man inte så duktig på att spara och inte vill låna till sina leksaker så blir det så. Ändå fick jag lägga till någon tusenlapp för att få till det. Jag var ju faktiskt ett tag helt utan kamera. Men då var det fortfarande vinter (som jag inte är så förtjust i), så det gjorde inte så mycket.

Om jag kunnat välja helt och hållet utan att titta på prislappen, då hade jag valt en a7R III. Men det är som sagt ett stort glapp på prislappen där. Vem vet, man kanske vinner på lotto någon gång.

Objektiv

Objektivet valde jag för att det hade fått så väldigt bra recensioner av andra. Det jämförs ofta med Sonys G-serie och jag kan bara instämma, Tamron har lyckats enormt bra sitt 28-75mm f/2.8 Di III RXD. Lätt och smidigt allround-objektiv. Men som van Canon-användare så saknar jag en knapp för AF/MF på objektivet. I Sony-kameran måste jag växla mellan AF/MF genom en anpassad knapp på kamerahuset, vilket man inte alltid kommer ihåg. Det kommer dock med stor sannolikhet att bli fler objektiv från Tamron i framtiden.

Gratis bakgrundbilder

Bjuder på några gratis bakgrundbilder som jag så klart nyligen tagit med min nya utrustning (gratis för icke kommersiellt bruk, vill du använda någon bild i kommersiellt syfte kan du kontakta mig så kommer vi överens om ett pris):

Dyra filter

För att kunna ta bra landskapsbilder (som de här ovan) så vill man ju ibland nyttja ett ND-filter och/eller ett POL-filter. Men har man 67mm filter-gänga på objektivet så drar priset iväg på en gång. Har hittills bara skaffat ett B+W ND10 (mycket gediget filter som det märks att det är kvalité på), men jag vill ha både ett ND6 ett ND2 och ett POL-filter. I skrivande stund är det några av sakerna på min önskelista.

Man vill ju inte köpa något billigt skräp-filter från eBay eller liknande heller. Då får man mest troligtvis bara mer problem senare med konstiga färger, repor i filtren och så vidare. Dessutom brukar de billiga filtren inte alls vara lika bra byggda, har haft filter som faktiskt ramlat isär. Bra filter kostar ju lite, så det får bli ett i taget. Sakta men säkert får man bygga upp arsenalen igen. Foto är ju som sagt en dyr hobby och filter är inte något man ska snåla med.

Billigare blixt

Jag har en Ving 860II och en XPro fjärrutlösare till min Sony-kamera från tillverkaren Godox. Detta eftersom det skiljer enorma summor när man jämför med Sonys egna blixtar och fjärrutlösare. Godox fjärrutlösare kan ju användas för att fjärrutlösa både speedlights och studio-blixtar, många andra märken begränsar till en sort.

Har man dessutom flera blixtar där de kanske är anpassade för Nikon eller Canon, så kan Godox fjärrutlösare för Sony även trigga dessa (om det är Godox-blixtar). Eftersom jag nu hittat en tillverkare som erbjuder relativt bra grejer utan tokhöga priser så är det här något jag valt att spara in på. När jag tittat på tekniska recensioner på YouTube så verkar det inte heller vara sämre produkter på något vis.

Ett av de lite mer dyra inköpen framöver är ju en riktig portabel strobe, en Godox Witstro AD600BM hade jag tänkt. Anledningen är att jag sett bilder som FJH Photography tagit med en studiostrobe, jag ska bli lika bra. Misstänker dock att jag lär tvinga mig själv att spara till en sådan, den kostar i skrivande stund ganska mycket. Behöver ju också en softbox till, så det blir ju en slant till på det priset. Som sagt, foto är en dyr hobby!

Önskelistan

De saker som står på min önskelista för fotograferandet just nu är sakerna i listan nedan. Räknar man lite snabbt så drar prissumman iväg snabbt… Sen vill jag ju ha andra saker också, som mer RAM-minne i datorn, en ny extra sekundär bildskärm. Har haft två skärmar förut och som det är nu känns det lite tamt med bara en. Min dator köpte jag ju relativt nyligen också. Men man får ta en sak i taget, så är man snart i mål.

Foto

Dator

Städat skrivbordet

Men jag har i alla fall städat av skrivbordet och möblerat om lite i min hörna här hemma i vardagsrummet. Lite bättre stämning än oredan som var där på innan. Man kanske ska redigera några bilder till… i väntan på att få råd att utöka innehållet i kameraväskan.

Städat skrivbord

Städat skrivbord

Besök mig på sociala medier:

Insta1: A Swedish Photographer
Insta2: Fotomagiskt
Insta3: Kenth Hagström
FaceBook: Kenth Hagström

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: