Från och med Juli 2018 så kommer Google Chrome att varna för sidor som använder HTTP, de kommer att markeras som osäkra. Du kommer uttryckligen att se en text i adressfältet som säger att sidan du besöker är osäker (se exempel nedan).

Det meddelar Google i sin blogg. Från och med Chrome 68 så kommer användare att varnas för alla sidor som använder HTTP-protokollet. Adresser med HTTPS kommer att visas med ett grönt hänglås i adressfältet precis som tidigare (den här sidan använder det så du borde se ett giltigt certifikat för min domän kenthhagstrom.se i adressfältet).

http vs https

http vs https

Utvecklare har gått över till HTTPS mer och mer och det gör nätet säkrare för alla. Förändringen sker snabbt och om du inte vill att din hemsida ska markeras som osäker så är det dags att börja fundera på det här! Lite statistik:

  • Över 68% av Chrome-trafiken på både Android och Windows är nu skyddad
  • Över 78% av Chrome-trafiken på både Chrome OS och Mac är nu skyddad
  • 81 av de 100 bästa populäraste webbsidorna använder HTTPS som standard

Säkra upp din hemsida!

Samtidigt har det blivit lättare än någonsin att faktiskt skaffa ett eget SSL-certifikat som man kan använda till sin domän. Att skaffa ett certifikat kan man numera göra helt gratis från Let’s Encrypt. Vill du läsa mer teknisk information om varför så kan du göra det här.

Använder du HTTP?

Hur ser det ut på din hemsida? Använder du en säker anslutning med HTTPS eller är du fast med HTTP? Är det något du tänker skaffa eller tycker du att det verkar onödigt? Hur tänker du? Skriv en kommentar nedan!