Hur gör man en budget?

Hur man gör en budget är det nog många som undrar så här efter jul. Många har fått lön innan julhelgen och nästa löning är långt borta. Det blir liksom en hel vecka längre som lönen ska räcka. Samtidigt är Svenskarna ett av de mest skuldsatta folken i hela Europa enligt SCB. Det är faktiskt bara Danskarna som är sämre än oss. Dessutom spenderar vi i snitt cirka 7000 kr per person på mat och julklappar i Sverige, utöver det spenderar vi gärna mellan 500 och 1000 kronor på en klapp till oss själva. Min undran är varför vi är så prylgalna!? Är det verkligen så viktigt?

För en del består nog januari av en hel del extremt billig mat, typ makaroner och kanske lite ketchup om man ska lyxa till det. Kanske inte riktigt så illa, men om du hör du till en av dem som ser dystert på januari månad, då har jag ett förslag, gör en budget och ha koll på din ekonomi framöver istället för att hamna i krisläge. Dålig ekonomi kan också ge upphov till att du mår dåligt psykiskt och det är något du helst vill undvika.

Därför är det en bra idé att börja spara så snart som möjligt, så att du slipper detta problem i framtiden. Ännu bättre är att investera en del av dina pengar i aktier och fonder så att dina pengar kan växa ännu mer.

Inkomster

Första steget till att göra en budget är att ha koll på dina inkomster, hur mycket du har eller får in varje månad. Det kan vara lön, studiebidrag, barnbidrag eller annan ersättning. Räkna bara med säkra kort här. Allt annat som är det minsta osäkert lämnar du utanför.

Utgifter

För att kunna få balans i din budget så behöver du också veta dina kostnader varje månad. Det kan vara en bra idé att logga in på din internetbank och scrolla igenom dina transaktioner. Detta för att se vart alla dina pengar faktiskt tar vägen. Det finns alltid en del fasta utgifter, kostnader som du inte kan påverka så mycket. Det kan vara till exempel hyra, försäkringar, elförbrukning, fackavgift, mat och avbetalningar på lån till exempel. Frågar man experter så ska den totala summan här inte överstiga mer än hälften av din disponibla inkomst. Om du tjänar 20000 kr efter skatt så bör du alltså inte ha mer utgifter än 10000 kr, enkelt förklarat.

Sen finns det ju också en del rörliga kostnader, som nöjen, kläder och resor. Allt det här roliga som vi lägger pengar på bör inte överstiga 40% av det belopp du har kvar efter du betalat de fasta kostnaderna. Då får du också automatiskt en slant över till sparande. Så om vi återgår till exemplet ovan så är alltså 4000 kr lagom att nyttja till de rörliga kostnaderna. Vilket betyder att du har 6000 kr över till sparande.

Naturligtvis så är det inte alltid så enkelt, men…

Går din budget ihop?

Det viktigaste här är att din utgifter är mindre än dina inkomster. Annars går din budget inte ihop. Är dina utgifter för höga? Då måste du börja titta vad du kan avstå. Att få ekonomin att gå ihop handlar oftast inte om det du får in utan om det du spenderar, pengar som går ut. Hur många streamingtjänster behöver du egentligen? Har du dyra fritidsaktiviteter? Har du lån, så går det att försöka samla dem för att få ned månadskostnaden.

Men du, skuldsätt dig inte i onödan. Det skapar bara ytterligare problem som förvärrar hela situationen ännu mer och du får snart ansöka till lyxfällan och skämmas inför ett helt folk. Bara för att du inte vill anpassa din ekonomi efter vad som är möjligt.

Vilket är ditt bästa tips?

Har du något bra tips till andra som trillar in och läser? Vad tycker du är en bra budget? Skriv gärna en kommentar här nedan.

Kenth

Kenth är en kreativ och kamerakunnig kille född 1976. Han är också en ambitiös drömmare med storslagna mål. Samtidigt också en knasig men kul och kamratlig filur.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.