Visste du att termen lördagsgodis myntades på 50- och 60-talet efter att experiment utförts på patienter vid Vipeholms anstalt för utvecklingsstörda i Lund. Det hela grundade sig i att tandhälsan i landet var totalt urusel, det var mer regel än undantag att även treåringar hade karies på sina mjölktänder. Experimentet utfördes också under en tioårsperiod, så klart utan att de anhöriga blev informerade om det. Det hela gick ut på att en testgrupp matades med en speciell kola, medan de andra fick mer normal kost. Resultatet efter tio år var att de som matats med kolan alla hade ett tjugotal karies-angrepp på sina tänder. Du kan läsa mer om Vipeholmsexperimenten på Wikipedia, de utfördes mellan 1945 och 1955.

Begränsning

Så genom att begränsa godisätandet till en dag i veckan så minskade man problemen avsevärt, därifrån kom också termen lördagsgodis. Men hur mycket godis är lagom? Hur mycket godis äter vi egentligen? Visste du förresten att lösgodis med självplock bara har funnits på hyllorna i butik sedan 1985, detta eftersom Hälsovårdsnämnden först då tyckte att det var okej.

Numera så är vi Svenskar faktiskt de som trycker i oss allra mest godis i hela världen, i alla fall om man ska tro på statistik från Jordbruksverket. Förra året så åt vi nämligen 16 kilo godis var i genomsnitt på ett år. De påstår också att en familj med fyra personer äter ungefär 1,2 kilo godis i veckan, det låter lite mycket tycker jag. Men om man tror på siffrorna så är det ändå en fördubbling av godisätandet under de senaste 50 åren. Vad tror du att det beror det på? Borde vi kanske begränsa mängden godis som vi äter?

Hur mycket godis äter du?

Om du läst ända hit, då får du hemskt gärna skriva en kommentar nedanför och berätta hur mycket lördagsgodis du tycker är lagom! Visste du var termen lördagsgodis kom ifrån? Har du några andra tankar om det hela?