Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Vardag

Huvudlöss har blivit en plåga

Lus, en aning förstorad

Lus, en aning förstorad

Nyligen så fick ett av barnen huvudlöss, igen. Det är kanske tredje eller fjärde gången i år. Så länge man kommer ihåg att kamma varenda dag så går det bra och man slipper eländet, men så fort man släpper det bara lite grann så är lössen tillbaka på ett kick. Det finns roligare saker att lägga pengar på än lusmedel, jag har bekanta som har väldigt många barn, då drar kostnaden snabbt iväg. Läste tidigare om att en del skolor i Borlänge har stora problem med löss, men jag tror tyvärr att problemet är mer utbrett. Så jag tänkte informera lite om vad du kan göra för att minimera risken och vad du kan göra för att bli av med huvudlöss.

Huvudlöss finns i håret och nära hårbotten. De kan göra att det kliar i hårbotten. Huvudlössen sprids genom kontakt hår mot hår. Du kan upptäcka löss genom att kamma igenom håret över ett vitt underlag. Det finns flera behandlingar du kan pröva själv för att bli av med huvudlöss. Vem som helst kan få huvudlöss. Det har ingenting med hygien att göra.

Hur sprids huvudlöss?

Huvudlöss lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. De sprids därför genom kontakt hår mot hår. Undvik därför att lånbytas mössor, kepor m.m. Löss som hamnat utanför håret, till exempel på golvet, i soffor eller på hyllor torkar snabbt ut och smittar oftast inte.

Hur upptäcker du huvudlöss?

Om du har löss så kliar det oftast i hårbotten, men du kan faktiskt ha löss utan att det kliar. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv. Klådan kommer först 4-6 veckor efter att du smittats, så även om det inte kliar bör du kontrollera ditt hår om någon annan familjemedlem har löss. Om du blir smittad en andra eller tredje gång kommer klådan snabbare, redan efter några dygn. Ibland kan man se ett svart puder på ens kudde eller på kragen, det kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn.

Hur ser de ut?

Huvudlöss är en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. De unga lössen kan vara små och vara mycket svåra att upptäcka. Du kan också leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De kan vara lättare att upptäcka än själva lössen. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka.

Hur behandlar man?

Du ska kamma igenom håret med luskam ofta. Men att enbart kamma håret med luskam är inte tillräckligt för att du ska bli av med huvudlöss. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandling. Efter behandling så krävs det att du fortsätter att kamma med luskam, upp till två till tre gånger i veckan efter behandling. Mitt tips är att sedan fortsätta kontrollera med luskam minst en gång i veckan för att förhindra en ny spridning i ett tidigare skede. Du kan läsa mer om du har blir av med plågan här.

2 Kommentarer

  1. Anna-Karin Wallin

    Peppar peppar så har faktiskt inte våra haft löss en enda gång sen vi flyttade från skräddarbacken i november 😂 Rätt märkligt ändå, dom går ju ändå kvar i skolan där. Innan så var de typ var och varannan månad 🙄

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: