Det var länge sedan jag var inskriven på Arbetsförmedlingen. Men nu har jag blivit det igen. Baserat på tidigare erfarenhet så förväntade jag mig inte särskilt mycket alls. Efter att jag loggat in med mitt mobila bank-id på deras webbsida så upptäckte jag att mina gamla uppgifter inte längre fanns kvar i deras system. Så det var bara att sätta sig och manuellt knappa in all information igen (alla anställningar och utbildningar) pust. Men nu är det i alla fall gjort.

Man kunde också fylla i vilka slags arbeten man tänkt att söka, här fanns det en begränsing på 18 yrkesområden. Lite snävt tilltaget kan jag tycka. Kan ju göra allt mellan himmel och gjord, nästan i alla fall (jag är riktigt flexibel). Hur som helst, ett första möte bokades in via deras webbsida och en bekräftelse dök upp ganska så omgående i min inbox. Så den digitala delen får godkänt, men önskvärt vore färre begränsningar.

Mötet på Arbetsförmedlingen

Mötet för att skapa en handlingsplan tog längre tid än jag förväntat mig, dessutom kraschade deras mjukvara ungefär samtidigt som vi pratade om att programmera webben… lol! Nu är deras system inte helt webbaserat, men att inte mellanlagra data innan det skickas vidare till deras databas känns lite dumdristigt.

Hur som helst så ställdes det relevanta frågor och jag upplever att jag blev bemött på ett bra sätt. Utbildning kom upp som en möjlig lösning, i alla fall på lite längre sikt. Så ett steg i min handlingsplan är att kontakta Vägledningscentrum. Fick också veta vilka krav och villkor Arbetsförmedlingen har, samt lite information om rapportering av aktiviteter. De ville också att jag ska verifiera alla uppgifter jag uppgett i min CV (detta är också en del av min handlingsplan). Jag förstår varför de vill verifiera uppgifterna, annars kan ju vem som helst säga att de har jobbat med vad som helst! Så jag lär ta min lunta med intyg, diplom, referenser och certifikat och åka dit igen inom kort. Önskvärt vore väl att man kunde ladda upp inscannade kopior.

Lite lustigt är dock att mina kompetenser inte gav en enda matchning i platsbanken… Det måste varit något temporärt fel på deras filter.

Spå i framtiden

Vad som händer i framtiden vet jag inte, ibland hade en magisk kristallkula varit praktisk! Men det är lite roligt att jag blev kontaktad av en person från en webbyrå i Falun samma dag som jag blivit fullt inskriven på Arbetsförmedlingen. Webbutveckling är ju något jag mer eller mindre alltid varit intresserad av och pysslat med! Ända sedan AltaVista faktiskt fanns. Det var nog runt 1995. Då kunde hela HTML-specifikationen i huvudet, alla element inklusive attribut. Har för mig att jag då gick på Datorteket… oj, oj vad länge sedan! Så jag tänker nog rätt när jag säger att jag vill börja med webbutveckling igen, trots att jag är lite ringrostig. För något år sedan var jag också en av få som knäckte Bineros dekrypterings-tävling i samband med att de sökte folk, tyvärr så var deras arbetsplats alldeles för långt bort!

Genom mitt personliga nätverk så har jag fått en del telefonnummer att ringa, namn på personer att kontakta! Detta i flera olika branscher, inte bara jobb som web-guru alltså. De flesta kontakterna är till olika vikarie-pooler. Så jag kanske inte blir inskriven hos Arbetsförmedlingen så länge, i alla fall inte till 100%. Men det är skönt att ha lite krav på sig från en utomstående aktör, AF alltså.

Vi får hoppas på det bästa i alla fall. Ett jobb att gå till vore ju rätt trevligt faktiskt, har ju svurit en del över att ekonomin kärvar! Den sekundära lösningen ser ut att vara skolbänken, vilket jag inte är så där supersugen på. Men det är i alla fall en realistisk utväg om situationen inte löser sig.

CV

Mitt CV finns att hämta här, högerklicka på länken och välj ”Spara mål som…”. Tipsa gärna om lediga jobb i kommentarerna nedan, med realistiskt avstånd från min hemort Borlänge så klart.