Jag äger och använder flitigt mitt externa ljudkort, M-Audio Firewire Solo. Dessvärre så har M-Audio helt slutat uppdatera drivrutinerna som behövs för att kunna köra ljudkortet i OS X El Capitan. Jag gissar på att de vill att man istället köper ett nytt. Det finns tack och lov en lösning på problemet.

Modifierad mjukvara

Det är aldrig helt riskfritt att installera mjukvara som blivit modifierad. Men efter timmar av sökningar på Google och lika mycket läsning i M-Audio’s forum ansåg jag att det var okej att testa. Det viktigaste inlägget jag hittade innehöll en länk till en installationsfil med drivrutiner. Jag laddade hem de modifierade drivrutinerna och installerade och ljudkortet hoppade efter en omstart igång.

Du kan hitta installationsfilen och lite mer information på denna sida (på Engelska): http://maudio.boards.net/thread/4/firewire-working-capitan-install-package och för säkerhets skull så har jag gjort en egen kopia som du kan ladda ner direkt från denna sida, uti fall att den externa länken försvinner.

M-Audio Firewire Solo Drivrutin för OS X El Capitan

Inställningar

Du kan styra ljudkortet med hjälp av programmet ”Ljud-/MIDI-inställningar” som finns i OS X. M-Audio’s egen applikation fungerar så klart inte. Vill du snabbt bara växla de in/ut-gångar som används så kan du klicka på volym-ikonen samtidigt som du håller ner alt på tangentbordet.

Vad tycker du om att äldre produkter tas bort ur det sortiment som stöds av tillverkare?