Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto, Resor, Skoj

Mitt drömjobb, resefotograf!

Mitt drömjobb innebär förmodligen en hel del flygresor.

Mitt drömjobb innebär förmodligen en hel del flygresor.

Alla har väl ett drömjobb? Mitt är att bli resefotograf, det ultimata hade ju varit att bli runtskickad av en arbetsgivare. Men så fungerar det nog inte riktigt. Har funderat mer och mer på hur man faktiskt skulle kunna lyckas med det! Det finns ju gott om fotografer, så man måste kunna sticka ut från mängden. Men hur egentligen? Att bara bli en bättre fotograf räcker inte. Sen återstår ju frågan om det faktiskt är ett jobb som fortfarande existerar när varenda människa har en kamera i fickan? Så klart gör kunskap skillnad, men bilder blir inte lika eftertraktat när vem som helst kan ta en bild med hög upplösning nästan vart som helst!

Är det lönsamt?

Mitt drömjobb är nog svårt att få lönsamt. Min uppfattning är att man antagligen behöver ett annat slags yrke att kombinera det med. Googlar man så verkar många som faktiskt är resefotografer vara skribenter eller inhyrda av mediebolag eller frilansa på något vis. Tydligen så finns det ju en del som gör det jag vill göra, Jeanette Seflin och Jens Lennartsson till exempel. Full koll på hur de tjänar sina pengar har jag däremot inte. De kanske inte ens tjänar pengar på det? Om du som läser vet hur det ligger till eller hur de tjänar pengar det så får du gärna upplysa mig i kommentarsfältet här nedanför!? Jag har ju faktiskt lyckat med konststycket att sälja foton från mina resor här hemma i Sverige, så något rätt gör jag väl kanske ändå.

Utflykter på hemmaplan

Tills vidare får det bli utflykter på hemmaplan, det kostar inte lika mycket. I skrivande stund så söker jag dessutom jobb, så ekonomin är väl inte på topp direkt. Mitt största problem är att även mindre resor kostar pengar. Men kortare turer går ju att göra i alla fall ibland, det är ju också en utmaning i sig att hitta vackra motiv i sin hemmiljö. Har ju varit till Njupeskär till exempel, men det är flera timmars bilresa dit. Min bror har mer planer på vandring än jag. Själv har jag tyvärr en skadad fot som spökar och jag vet inte om jag törs ge mig ut på alltför långa promenader med packning på ryggen.

Vattenfallet Njupeskär

Vattenfallet Njupeskär

Utrustning

När det kommer till utrustning så har jag i alla fall en professionell kamera och ett 85mm f/1.8. Även om det inte är den senaste modellen av kamera så duger den till det jag faktiskt önskar göra. Det som saknas är fler objektiv (ett 14mm, ett 50mm och ett 35mm är det som står på önskelistan, i alla fall för den här typen av foto) och ett riktigt stabilt stativ (det jag har nu är en aning skrangligt). Men fotoprylar är svindyrt, så det får vänta ett tag till.

Jag fotar även gärna porträtt och modell-foton. Men det är svårt att hitta människor som vill ställa upp framför kameran av någon anledning (och då är det andra saker som önskas för inköp, ett ljus-starkt 100mm eller ett 135mm objektiv etc). Hur som helst, foto är jättedyrt att hålla på med om man vill ha utrustning med kvalité! För det gör faktiskt skillnad.

Vilket är ditt drömjobb?

Alla har ett drömyrke, vilket är ditt? Vad skulle du vilja göra om du fick bestämma helt och hållet själv, utan hinder och funderingar? Är ditt val helt självklart?

4 Kommentarer

 1. När jag var yngre (10-11 år) så ville jag bli fotograf – älskade att fotografera och har vuxit upp med en kamera i handen nästintill. Valde sen it/media på gymnasiet i hopp om att kanske få in en fot någonstans.. men där åkte planerna i marken. Med lärare som bara förklara att det var lönlöst ”då jag ändå inte skulle bli något” … Där slogs min dröm i tusen bitar kan man säga, och jag var ju ung och dum och lyssnade på allt de sa.

  • Tråkigt med sådan trångsynthet, det gäller ju så klart att anpassa sig efter hur världen ser ut, men att säga att det är lönlöst är väl att ta i kan jag tycka!

 2. Att var frilansare är alltid svårt att få lönsamt , men jag tror det är möjligt och är man en duktig fotograf så kan man även tjäna lite extra slantar genom att ställa ut sin foton..

  Mitt drömyrke har alltid varit att bli skribent, därav så 2003 så startade jag tidningen SwedenMetal.se (Finne ej kvar under det namnet ) .

  • Jo, det verkar vara lite trögt, tyvärr. Men man ska aldrig ge upp ens drömmar!

   Men du skriver rätt flitigt i bloggen i alla fall har jag sett! 🙂

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: