Kreativ och ambitiös

Teknik, Video

Plex har ett integritetsproblem

Plex Logo

Plex Logo

Om du som jag använder Plex för ditt privata media-bibliotek. Då kanske du vill veta att Plex har ett integritetsproblem. För några veckor sedan så började Plex nämligen att samla in din data och dessutom dela den med dina vänner per e-post. Låter helt rimligt!? Nej, inte alls faktiskt. Det är mer ett stort övertramp när det gäller integritet.

Efter en uppdatering så kom en notis som informerade om att det hade skett uppdateringar av integritets-inställningarna. De frågade användarna vad de ville göra med sina visnings-listor. Tyvärr var det en enkel knapptryckning som fick många att oavsiktligt godkänna att e-postmeddelanden om deras visnings-historik skulle skickas till vänner och familj. Detta eftersom det inte var helt supertydligt vad det innebar. Supernajs… eller inte. Mer superbajs om jag får säga mitt.

Stoppa delning av data

För den som inte vill att deras vänner och familjemedlemmar ska få e-postmeddelanden om deras visnings-historik så finns det sätt att undvika det. Så här gör du för att sluta dela överflödigt med information till Plex:

Logga in på din Plex-app via webbläsaren och gå till ditt användarprofil. Klicka på din profil och gå till konto-inställningar. Bläddra längat ner på sidan och hitta den väl dolda länken till Privacy Preferences.

Scrolla ner på sidan som öppnas och kryssa ur alla rutor som föreslår att de ska skicka någon som helst data. Notera att det inte finns någon knapp för att spara på denna sida. När du klickar ur rutorna så är det ändrat.

Nu har du stoppat både delning av visnings-historik, samt stoppat delning om din uppspelnings-data av dina media-filer. Utöver det tycker jag att du ska gå igenom ALLA inställningar i alla applikationer du använder lite då och då. Det är en god vana att ha i alla fall lite koll.

Vill också ge lite cred till treemeizer på reddit som postade ett inlägg om det mycket tidigare än jag; reddit-inlägg. Mina ovanstående instruktioner fungerar dock utmärtk, verkar som att de justerat och flyttat runt lite i layouten sen detta hände.

Alternativ till Plex? Utan integritetsproblem

För den som är missnöjd med Plex och aktivt söker ett alternativ så rekommenderar jag att du tittar på Jellyfin. Det är en mediaserver baserad på öppen källkod som erbjuder funktioner som liknar Plex väldigt mycket. De gör det också utan att offra användarnas integritet.

Skriv en kommentar