Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Vardag

PostNord och avgifter

PostNord

PostNord

Att PostNord kommer att införa avgifter för paket från utomeuropeiska länder är redan klart och går tydligt att läsa i deras pressmeddelande. Men fasta avgifter? Min åsikt är att avgiften för hantering borde baseras på storlek och vikt!? Om det inte finns ett deklarerat värde på paketet, vad händer då? Ska PostNord gissa på att min pryl jag beställt för 10kr är värd 200kr? Det känns inte heller rätt. Det står nämligen så här i pressmeddelandet:

Från och med den 1 mars kommer alla postförsändelser med ett deklarerat värde som anländer utifrån EU:s tullunion att momsbeläggas från den första kronan, i normalfallet med 25 procent.

I de fall som det är möjligt vid framtida handel från utlandet så är mitt förslag att välja en annan leverantör i den mån det är möjligt, så slipper du sponsra det sjunkande skeppet PostNord. Undvik föresten Wish, Geek och handla istället från AliExpress eller eBay istället där det faktiskt är lite lättare att välja distributör av ditt paket. Sen är det väl inte PostNords ansvar att driva in tullavgifter (eller har jag fel här)?

Moms och tull

Något som inte är nytt är det faktum att du alltid ska betala moms på varor som du köper från länder utanför EU, oavsett varans värde. Det här verkar många ha missuppfattat eftersom de tidigare ofta (eller alltid) sluppit undan att betala moms. Om du inte tror mig så kan du läsa det själv hos Tullverket.

En del varor är dessutom belagda med tullavgift, hur mycket den är på beror på vad det är för typ av vara. Men ända upp till 20% av värdet kan det vara ibland. Genom att använda Tullverkets Avgiftsguide så kan du ta reda på hur mycket det du beställer faktiskt kommer att kosta.

Slutet för billig shopping online?

Hur som helst, eftersom vi här hemma i Sverige har så sjukt höga kostnader för att kunna driva en lönsam verksamhet så kommer nog fortfarande många saker att vara billigare från utlandet trots de nya avgifterna från PostNord. Men det kommer inte att vara lönsamt att beställa de allra minsta småprylarna, man får kanske gå ihop några stycken och beställa från samma online-butik, så man kan dela på den tråkiga avgiften!

Ja, jag förstår att en del av er går i taket nu. Men är man fattig och ändå vill kunna unna sig att köpa något ibland så är det ofta det billigaste alternativet som gäller. Vilket betyder online-shopping. Hade jag haft en någorlunda okej ekonomi så hade jag gärna handlat lokalt för att ge stöd till det lokala. Men min ekonomi är körd i botten, så det kommer inte att hända. Jag söker fortfarande jobb!

Lite gormande…

Om det gick skulle jag importera bensin också, så jävla högt pris på det här. Boendet är det andra som kostar för mycket (dock svårt att importera), man kanske måste flytta till ett annat land snart. Det handlar om att man ska kunna leva! Det partiet som påverkar dessa saker får min röst!

Namninsamling

Jag tror inte att något kommer att kunna stoppa dessa avgifter, men en del har hoppet uppe om att det kanske går. Det finns nämligen en namninsamling som går ut på att de vill stoppa avgiften på Kina-paketen.

Vad tycker du?

Tror du att det här kommer att innebära slutet för billig shopping online? Kanske är det så. Kommer du att sluta handla biliga saker från utlandet? Kommer du att fortsätta handla? Fast från Europa? Hur tänker du om avgiften?

3 Kommentarer

  1. Jag har dock hört att administrationsavgiften går att slippa om säljaren från utlandet skriver ”gåva” på paketet. Dina tankar är förresten riktigt kloka, tycker jag. Många, inklusive jag, handlar från utlandet för att det är betydligt billigare och för att vissa saker inte ens går att hitta lokalt. Alla har inte råd att köpa dessa dyra saker lokalt och vänder sig därför till utlandet. Jag har en vän som köper väldigt mycket teknik utomlands för att det h*n söker inte finns här hemma. Jag handlar inte mycket på Wish, men när jag väl gör det så är det i 99% av fallen för att det jag söker inte finns lokalt. (Krinoliner, bra peruker, rätt teatermaterial och rekvisita, bland annat.)

    • Förhoppningsvis har du rätt, det mesta jag själv beställt från utlandet har ofta varit märkt som gåva. Har man dåligt med slantar så vill man inte gärna betala mer än nödvändigt heller!

    • trött

      Det heter han eller hon.

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: