Har under de senaste dagarna försökt att börja med webbutveckling igen. Inte bara för att det är roligt, utan också för att kanske börja göra det i ett mer kommersiellt syfte, igen. Men först och främst så lär man ju få kläm på det, igen. Jag har några olika domäner i min ägo som behöver fyllas på med både design och innehåll. Så de får agera testobjekt under inlärningsperioden. Även om jag läst på en del så känner jag mig väldigt ringrostig. Har på sistone mestadels hängt i wp-admin, vilket inte kräver så mycket kunskap. Tänkte dela mina erfarenheter om att återvända till design och kod-knackande efter en ganska lång paus.

Pakethanterare

Något jag upptäckt är att terminalen nästan är oundviklig! Detta på grund av alla olika varianter av pakethanterare. Jag förstår konceptet med dessa, men det finns alldeles för många olika varianter; npm, composer, bower, meteor, nuget, rubygems, requirejs, yarn, jam och så vidare… Listan kan göras oändligt lång! Även om jag använder terminalen till ganska mycket så föredrar jag andra mer visuella lösningar. Jag är inte intresserad av att lära mig tjugotolv nya pakethanterare, jag vill designa och bygga webbsidor. Har testat att ta hem lite olika saker med dessa pakethanterare, det jag märkt är att man får hem betydligt fler filer än vad som faktiskt behövs. Som jag skrev tidigare, jag förstår konceptet och varför de finns, men jag gillar det inte över huvud taget.

Ramverk

Har tittat lite på olika ramverk (Bootstrap och Foundation bland annat) och vad de har att erbjuda. Angående de bägge ramverken så gillar jag Bootstrap bäst, men vissa saker, som till exempel hur menyer skrivs ut i HTML-koden är jag inte alls överens med. Ska man som jag tänkt, bygga teman till WordPress så innebär det att man måsta skapa en egen klass i PHP som nyttjar och modifierar WP_Nav_Walker, detta enbart för att få menyerna att skrivas ut på ett korrekt sätt. Det finns säkert färdiga lösningar, men jag är vrång. Foundation är helt okej det också, men deras support-forum är inte särskilt aktivt. Det betyder att man får vända sig till Google om man kör fast med något i det. Dokumentationen kunde dessutom vara lit bättre tycker jag, men om man säljer kurser för sitt eget system så kanske man inte vill berätta allt från början heller. Sedan finns ju Skeleton Grid som länge varit min favorit just för att det bara innehållit det absolut mest nödvändiga. Har även tittat på en del andra varianter, men jag har inte riktigt fastnat för något av de olika ramverken som finns. Är lite inne på samma spår som det i denna serie-stripp:

CSS

Det har dykt upp en nyhet i CSS, grid. Sedan finns den lite mer etablerade flex. Dessa i kombination tror jag kommer att bli ett vinnande koncept, överväger att använda de bägge i mina projekt. Blev lite kär i grid när jag såg denna video:

Kompabilitet

Som vanligt när det kommer nya saker till webben så är IE så klart inte kompatibelt. Men jag finner det lite ironiskt att det faktiskt var Microsoft som tog fram specifikationen från början (problemet är att de andra webbläsarna använder en nyare specifikation). Å andra sidan så är det bara de nyare versionerna av de andra webbläsarna som har stöd för grid. Vem använder föråldrade webbläsare nu för tiden egentligen (gissar på trångsynta statliga och kommunala institutioner, men jag kan ha fel)!? Hur som helst, här nedan kan du se vilka webbläsare som har stöd i skrivande stund, klicka på länken för mer uppdaterad information.

Stöd för CSS Grid

Stöd för CSS Grid

Kod-knackning

Den vanliga kunskapen om HTML och CSS sitter mestadels kvar. När det kommer till CSS så försöker jag gå över till att använda SASS med SCSS-syntax istället (fast egentligen gillar jag den gamla syntaxen bättre, den är tydligare och innehåller inte så många onödiga tecken). Skillnaden är att man kan använda sig av variabler och i viss mån villkorssatser! Samtidigt kan man dela upp stilmallar i flera olika filer, eller gruppera en del saker och göra dem återanvändningsbara. Allt detta för att i efterhand kompilera allt till en enda färdig stilmall. Det låter komplicerat kanske, men det är det inte. För att kompilera använder jag CodeKit, ett program som jag köpt för länge sedan när jag höll på lite mer med webbutveckling. Det är i alla fall ett smidigt program, jag behöver dessutom inte använda terminalen alls. Det finns så klart program för kompilering av SASS som är gratis, Koala eller Scout. Om man däremot gillar terminalen så går det faktiskt att kompilera utan en app också, instruktioner hittar du här.

JavaScript har aldrig varit mitt favorit-språk när det kommer till programmering för webben. Grunderna sitter och jag mixtrar lite en del. Men ”less is more” och det ska bara skrivas JavaScript om det inte finns någon annan hållbar lösning. Det är min syn på den saken.

Har inte riktigt ännu återvänt till PHP-programmeringen, men det lär göras snart det också. WordPress använder sig av det, det är också i första hand det systemet jag kommer att skapa teman till. Men det är ingen brådska, en sak i taget.

Texteditor

Använde länge TextMate till allt, men det har kommit en värdig ersättare: Atom. Finns inte den funktion du vill ha i Atom, då går det med största sannolikhet att ta hem en modul gratis som ordnar det. Versionshantering blir enkelt bland annat, ett till sätt att smita från terminalen!

Server

Har sparkat igång apache tillsammans med MySQL och phpMyAdmin i OS X, så nu har jag i alla fall en utvecklingsmiljö lokalt på datorn. Jag kan också peka en adress till mitt IP för att kunna dela något tillfälligt vid behov, om man vill testa kompabilitet på andra platser eller enheter (eller bara visa sina kompisar).

Den här sidan som du läser just nu, den ligger däremot på en server i molnet hos DigitalOcean, klickar du på länken och registrerar en egen s.k. droplet så får jag lite bonus!

Frågor, förslag eller åsikter?

Webbutveckling är något som är i ständig utveckling i sig självt, känner mig lite vrång till hur vissa saker har utvecklats. Pakethanterare är en sådan sak och ramverk känns delvis överflödiga när det kommer nya tekniker som CSS Grid. Vad tycker du, tänker jag knasigt?