Så blir du rik, på riktigt

Definitionen av rik är subjektiv och högst personlig. Du måste själv bestämma vad det betyder för dig. För egen del betyder det att jag kan leva utan att bekymra mig för oförutsedda utgifter. En gång i tiden har jag haft mycket ekonomiska problem, så jag har lärt mig den absolut hårdaste vägen vad som händer när man saknar kapital och tillräckliga intäkter i förhållande till utgifter. Det är inte någon trevlig historia och jag gör allt jag kan för att inte hamna i en sådan sits igen. Därför har jag en del tips till dig som faktiskt vill bli rik. Jag är inte någon expert, men jag delar med mig av det som fungerat för mig för att hjälpa er som läser min blogg.

Betala i tid, skuldsätt dig inte

Det som borde vara absolut mest självklart om du vill bli rik är att inte bli skuldsatt. Betala dina räkningar i tid. Lev inte heller över dina tillgångar, hur lockande det än är att köpa något på avbetalning eller kredit så är det bättre att spara till det över tid. Då har du också chansen att reflektera över om det verkligen är något som du måste ha. Missar du den här biten med att betala i tid så kommer det att få konsekvenser. Du kommer dessutom att känna av problemen en lång tid framöver. Det kan gå relativt snabbt att få en betalningsanmärkning, det är desto svårare att få bort den eftersom att dina skulder växer snabbt när det väl börjat gå utför.

Om du ändå hamnar där, försök att få stopp på den negativa spiralen så fort som möjligt. Får du en räkning från ett inkasso-företag, kontakta dem och förklara läget. Försök att göra upp om en avbetalningsplan som passar din nuvarande situation och budget så fort som möjligt. Om du inte gör det så är risken stor att din skuld hamnar hos Kronofogden. Då kan det bli riktigt otrevligt och du kan få utmätning på lön eller andra tillgångar. Det tillkommer även mer kostnader som läggs på din skuld. Det kan för en del vara svårt att förstå att vem som helst kan hamna i ekonomiskt trångmål. Men oförutsedda saker sker varje dag och det kan hända dig också.

Inkomster och utgifter

En annan sak jag vill nämna är att många misstar sig och tror att en högre inkomst automatiskt gör dig mer rik. Så är inte fallet, mer troligt är att du ökar kostnader för din vardagliga konsumtion och i slutändan inte har mer över ändå. Det låter kanske töntigt, men det finns ett ordspråk som säger en hel del:

Man blir inte rik genom stora inkomster utan genom små utgifter!

Det finns nämligen med säkerhet saker som du skulle kunna avvara för att istället använda dessa pengar till sparande. Det kan vara små saker som till exempel att ha matlåda med sig till jobbet. Du kanske kan cykla istället för att ta bilen? Hur många par skor behöver du egentligen? Är sju streaming-tjänster för mycket? Om du tänker efter så finns det faktiskt saker som du inte behöver för din egen överlevnads skull.

Investera dina pengar

Men nu tillbaka till hur du tjänar pengar, det finns sätt som gör att dina kan växa över tid. Det här är en lång och tråkig process, men det kommer att löna sig i slutändan. Desto mer du sparar, desto mer kommer det att växa. Men du måste ha tålamod, det är viktig om du ska lyckas. För det jag tänkte gå in på nu handlar om långsiktigt sparande och det är det som gör att det tar tid. Kom också ihåg att du måste anpassa ditt sparande efter din situation. Ingen blir lycklig av att leva på vatten och bröd. Man måste kunna leva lite också. Man måste också ha rätt fokus och målsättning.

Det jag rekommenderar är att månadsspara i fonder och aktier samtidigt som du varje månad sätter in lite pengar på ett sparkonto. Ett annat alternativ är att faktiskt låna ut pengar under ordnade former. Det bästa är att nyttja alla dessa sparformer för att på så sätt sprida ut risken ytterligare.

Köp in dig i fonder

Att månadsspara i fonder är ett enkelt första steg mot långsiktigt sparande. För den som är nybörjare så rekommenderar jag Avanza. De har ett enkelt och lättöverskådligt gränssnitt och en app som fungerar klockrent. Dessutom enkla funktioner som hjälper dig att komma igång direkt med ditt månadssparande. Ett annat alternativ är Nordnet som jag upplever lite rörigare, men även de har en del nyttiga funktioner.

En fond är en samling värdepapper, ofta flera olika aktier. Du kan inte välja själv vilka aktier som ska finnas i en fond utan det gör ett fondbolag, där det finns en eller flera fondförvaltare. Så när man investerar i en fond så köper man en del av den mix med värdepapper som fondförvaltarna bestämt att fonden ska innehålla. Eftersom en fond därigenom innehåller många olika värdepapper så sprider man ut risken. Alla investeringar har ju också en risk, att de sjunker i värde. Man kan också köpa in sig i många olika fonder om man vill sprida risken ännu mer.

Investera i aktier

Aktier kan man också köpa via de två bankerna jag nämnde här ovanför. Det är lite mer riskfyllt att handla med aktier eftersom du i värsta fall förlora din investering. Det är därför bra att köpa flera olika aktier för att sprida risken. Köp inte heller BARA aktier, sprid ut dina investeringar. Försök också att ha lite koll, det underlättar om du köper aktier i företag som gör något som du faktiskt är intresserad. Då kommer du mer sannolikt att se relevanta nyheter som kanske påverkar aktie-kursen.

Här vill jag inte ge några konkreta tips utan du får undersöka själv. Är du osäker på aktier så kan du istället välja att köpa in dig i flera olika fonder istället för att på så sätt sprida ut din investering.

Automatisk överföring till sparkonto

Man kan också behöva ett sparande med enbart pengar, för oförutsedda händelser och kostnader. En automatisk överföring på lönedagen till ett sparkonto är något som de allra flesta banker kan erbjuda, det är också ett smidigt sätt att göra det på. Alla behöver ett kriskonto, så länge inget händer och du månad efter månad sätter in en lagom slant vid löning så kommer ditt sparande att växa. Nackdelen med ett vanligt sparkonto är att du inte får särskilt bra ränta på dina pengar. Fördelen är att du snabbt kan göra ett uttag om det skulle behövas. Hur mycket du kan spara beror helt på din budget, du måste anpassa dig efter till vad som faktiskt är möjligt.

Låna ut pengar, men inte hur som helst

Du kan också spara pengar genom att låna ut pengar. Det kan du göra via Lendify. Om man till exempel sätter in 10 000 kr så sprids dessa ut på fyrtio olika lån för att sprida risken, enligt dem själva. Det du tjänar på här är så klart ränta. Observera att Lendify erbjuder olika slags konton med olika längd på löptider. Du låser alltså din investering över en tidsperiod. Så läs på lite innan du kastar dig in här. Kom också ihåg att alla investeringar också är en risk du tar och det finns aldrig någon garanti för vinst.

Vänta länge och tålmodigt…

Det absolut tråkigaste med allt det här är att det tar tid. Ett sista tips är att inte kolla kurser helt fanatiskt, gör dina månatliga inköp och logga ut och logga inte in igen förrän vid nästa månadsskifte. Det är lätt att se att en aktie eller fond sjunker i värde, men börsen rör sig alltid upp och ner lite grann hela tiden. Sitt lugnt i båten och vänta så kommer du att se att dina investeringar växer med tiden.

Kom också ihåg att det här är långsiktigt sparande och investerande. Så jag menar inte några månader, utan flera år. Det är rätt väg för att bli rik på riktigt. Så klart kan du spara mer om du tjänar mer, om du har rätt entreprenörsanda så går det så klart att få till fler inkomstkällor för att kunna spara och investera ännu mer. Men dit har jag inte riktigt kommit än själv, så jag avvaktar lite med att skriva om det. Det är ett av mina ouppklarade mål, fler inkomstkällor alltså.

Vilket är ditt bästa spartips?

Har du något annat konkret spartips som fungerar så får du gärna dela med dig här nedan i kommentarsfältet. Stoppa växelpengar i spargrisen? Panta burkar? Eller något annat?

Kenth

Kenth är en kreativ och kamerakunnig kille född 1976. Han är också en ambitiös drömmare med storslagna mål. Samtidigt också en knasig men kul och kamratlig filur.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.