Så kan du undvika depression

Hur ska man bete sig för att undvika depression? Vädret är konstant grått och december har hittills haft noll soltimmar i år. Hörde på ett nyhetsinslag att det dessutom kunde hålla i sig ett tag till. Tydligen så är det ett högtryck som trycker ner hela molntäcket. Samma sak som orsakar värmebölja på sommaren, man önskar ju det varit sommar istället. Man transporterar sig till jobbet när det är mörkt. Samma visa när man ska hemåt, då är det är mörkt igen. Det är lätt att glida in i en depression. Men vad kan man göra för att undvika det?

När man söker på ämnet online så får man upp några återkommande tips. Dessa tänkte jag ge dig här, så har du sparat in lite tid idag. Tänkte också för att göra det lite mer personligt ge min åsikt om de saker jag nämner. För jag har haft depression, om du följer min blogg så kommer du att få veta mer om min bakgrund framöver. Dessutom förstå varför jag tycker det här är ett viktigt ämne.

1. Lägg dig i tid, sov ordentligt

Det här är det absolut vanligaste tipset som kommer upp när man googlar hur man kan undvika depression. Sov ordentligt! För mig är det här ett jätteproblem, jag är så enormt mycket kvällsmänniska och har ofta svårt att lägga mig i tid. Så här på en söndag kväll när man ska upp och jobba kl 08:00 dagen efter är väl ett utmärkt exempel på att jag inte fixar detta så bra, klockan är nu strax efter tolv på natten… Det är ju så mycket roligare att skriva ett nytt fantastiskt blogginlägg till mina få trogna följare (tanken när jag startade upp bloggen igen var ju att skriva ett blogginlägg i veckan). Men för er som kan och har lite mer självdisciplin så ska det här med sömn tydligen vara ett riktigt bra steg mot att undvika depression. Själv ser jag inte alls fram emot när klockan ringer i morgon.

2. Rör på dig soffpotatis

Att inte bli en soffpotatis är faktiskt viktigt, det skrev jag också om mitt föregående inlägg om fokus och målsättning av andra anledningar. Stäng av YouTube, Netflix, TV eller vad det nu är du kollar på. Inaktivera sociala medier (det är ett annat ämne som jag tänkt skriva om). Gå ut och gå ett varv runt kvarteret eller hela området som du bor i. Ta ett varv i det lokala motionsspåret.

Det här är faktiskt något som jag och min fru började med i somras, men sen kom vi av oss lite framemot hösten av olika anledningar. Men det gör skillnad för både kropp och själ att aktivera sig. Så det är något vi ska försöka återuppta så snart som möjligt. Själv körde jag dessutom en enkel workout här hemma, fler än en dag i veckan. Men den där självdisciplinen spökar en del. Träning är en av de saker står på min delmåls-lista.

3. Alkohol är faktiskt dåligt

Alkohol är en dålig lösning. Det ger dig en tillfällig bra känsla och man känner sig på topp ett par timmar, men det kommer alltid en baksmälla och om du dessutom tror att du är på väg in i en depression, då finns andra risker. Ett beroende till exempel, det är inte något som kommer att göra din situation bättre på något vis alls. Tänk efter före pucko! Jag har sett min beskärda del av vad alkohol gör med vissa människor och det är inte alltid så bra.

Jo, jag dricker alkohol själv ibland. Men det är så sällan och så små mängder att det knappt räknas. Det kan dessutom gå månader mellan gångerna.

4. Prata med andra människor

Även om det är svårt att faktiskt umgås på riktigt mitt i en pågående pandemi så kan man ändå prata med varandra. Att på något sätt umgås med andra är viktigare än vi tror. Det är i alla fall vad min högst ovetenskapliga google-sökning säger. Själv känner jag mig inte ensam, jag har min familj här varje dag. Jag pratar med mina arbetskollegor när jag är på jobbet. Talar inte lika ofta med vänner och bekanta längre, det är ju något man borde göra oftare sen när pandemin passerat. Mitt tips här är att du ska säga hej till någon du inte pratat med på ett tag. Det uppskattas ibland mer än du tror.

Har själv haft en väldigt mörk period där jag nog egentligen hade behövt en del stöd. Det hade många orsaker och jag själv kunde inte se de logiska lösningarna. Depression kan vara en farlig känsla och den leder dig gärna in i ditt sinnes allra mörka vrår. Dit vill du inte. Stöd SuicideZero.

Vilket är ditt bästa tips för att undvika depression?

Har du andra eller ännu bättre idéer på hur man kan undvika depression? Ingen vill ju bli hamna där egentligen, men det är lätt hänt ändå. Nu i skrivande stund har jag i alla fall konstaterat att det var sovdags för länge sen igen, mitt första tips… Ja… Sov ordentligt. Precis så ja…

Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet här nedanför!

Kenth

Kenth är en kreativ och kamerakunnig kille född 1976. Han är också en ambitiös drömmare med storslagna mål. Samtidigt också en knasig men kul och kamratlig filur.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.