Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Foto, Prylar

Sony a7ii – Från Canon till Sony, var det värt det?

Sony a7ii + Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD

För ett tag sedan så sålde jag ALLA min Canon-prylar. Sedan köpte jag en Sony a7ii med ett Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD, en undran från många är om det var värt det!? kort sagt, ja det var värt det! Men att helt plötsligt byta märke gjorde ju att man blev lite lost i menysystemet på Sony-kameran. Menyerna är inte helt självklara och det var mycket googlande och YouTube-tittande innan jag fick kläm på vart man hittade vad. Kan fortfarande känna mig lite fundersam över vart man hittar saker, för det är många menyer med mystiska förkortningar. I den här recensionen så tänker jag fokusera på kamerahuset, objektivet (som är awesome) kanske jag skriver om i ett till inlägg senare.

Första intrycket av Sony a7ii

Sony a7ii är en spegellös kamera, som sådan har den en elektronisk sökare. Mitt första intryck var att den var lite efter, men efter ett tag vande man sig och att EVF:n är lite långsam påverkar inte alls bilderna man tar. Men det är ju inte en kamera för actionfotografer, fotar mestadels landskap och porträtt själv. Det finns också gott om fokuspunkter över ett stort område. Märkte också att de bilder jag tog tog blev skarpare än de allra flesta jag tagit med de Canon-kameror jag har ägt och använt. Fler bilder blev användbara.

Eftersom jag också råkat ut för en del problem med ryggen så är kamerans vikt viktig, kamerahuset väger bara 556g och det gör faktiskt skillnad. Kameran är också betydligt mindre än de jag haft tidigare.

Bildstabilisering IBIS

Att det finns inbyggd bildstabilisator i Sony a7ii är inget man tänker på förrän man börjar komma ner i riktiga långsamma slutartider. Handhållet går det att få god skärpa en bra bit ner på slutartiden. Men det är ändå bra att ha ett stativ, bildstabilisering betyder inte att kameran kan utföra mirakel.

Bildkvalité

Det går att fota med ganska hög ISO innan bruset blir synligt i bilderna. Generellt är jag mycket nöjd med de bilder som kameran levererar och blir det inte bra så är det nog inte kamerans fel, utan mitt. Bilder tagna med min Sony a7ii hittar du bland mina gratis bakgrundsbilder, främst då i del 2 och del 3. Första inlägget med gratis bakgrundsbilder är mestadels fotat med olika Canon-kameror och Canon-objektiv.

Video

Jag filmar inte så mycket alls, så jag kan inte säga så mycket om hur bra eller dålig denna kamera är på det här med video. Men det går i alla fall att filma i 1080p 60fps om man har ett minneskort i som tillåter det. Men om man vill filma så är det i alla fall lätt att göra, det är bara att trycka på en knapp för att börja filma direkt, när som helst så länge kameran är på. Det finns så klart också ett läge på ratten för video. Det finns dessutom både en mikrofon-ingång och en ljud-utgång. Bägge med 3,5mm teleplugg. Det enda jag märkt de få gånger jag använt video-funktionen är att batteriet tar slut väldigt snabbt, detta är inte något problem om man bara fotograferar.

Utformning

Rattarna på kamerahuset är lite små, men kameran är inte så stor heller. Har man tjocka fingrar eller handskar på så kan det nog bli lite besvärligt att ratta på inställningshjulen. Men jag har inga problem med det. Det finns 3 st knappar som man kan använda till egna anpassade inställningar. På funktionsratten så finns 2 st lägen där man kan spara egna inställningar, mycket smidigt. Som jag skrev längre upp så är kameran lätt, vilket för mig är viktigt. Blixtskon känns gedigen och skyddas av ett litet plastlock, lagom stort för att tappas bort en mörk kväll. Så ha koll på vart du lägger locket. Skärmen på kamerans baksida går att fälla ut, men den går INTE att vinkla. Det sitter från fabrik också hård skyddsplast på skärmen, på min kamera så har det blivit lite luftbubblor under, men det är utanför bild så det påverkar inte någon funktion. Det är väl det enda fysiska problemet jag stött på sen jag köpte kameran. Helhetsintrycket av Sony a7ii är ändå kvalité. Kamerahuset känns inte alls så plastigt som ett visst annat märke. Det finns också USB Hi-Speed och en HDMI typ micro D på kameran.

Pris

Det här är inte den dyraste kameran man kan köpa, men den kostar mer än bara ett par tusenlappar. Har man ett genuint intresse så är kameran ändå värd pengarna. När jag köpte mitt exemplar från Cyberphoto så kostade kamerahuset 9990 SEK inklusive moms.

Sony a7ii sammanfattning

Eftersom jag oftast fotar ganska så stilla motiv så fungerar denna kamera alldeles utmärkt. Så ja, det var värt bytet! Är man däremot en person som vill fota actionbilder, då ska man nog välja en annan kamera, det går så klart att göra med den här också, men det är inte helt optimalt! Videofunktionerna får du fråga någon annan om, det är inte riktigt min grej.

Borde du byta? Ja, det kan inte jag svara på! Vet i alla fall att min bror är sugen på det, för det läste jag om i hans blogg för ett tag sedan.

5 Kommentarer

  1. Fortfarande sugen på att byta 😀

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: