I fredags damp min beställning från Kina ner i postlådan, ett Cokin P Filter set. Har länge velat såna här ha ND-filter med hållare. Traditionella filter skruvar man på direkt på objektivets filter-gänga, vilket är ganska omständigt. Det här är en hållare man skruvar på i filter-gängan, i hållaren kan man sedan med lätthet kan byta filter.

Ingen paketavgift

Undkom paketavgift från PostNord! Men jag tror att det levererades som brev, det kanske är skillnad? Priset för detta set var 47 SEK och levererades på mindre än två veckor. De har väl inte heller helt riktigt börjat med det ännu. Hur som helst, riktigt snabb leverans för att komma från Kina ändå.

Förpackning

Kineserna brukar vara bra på att paketera sina varor som ska ut i världen. De markerar också ofta det dom skickar som ”gåva”, jag vet inte vad det gör för skillnad egentligen (om någon vet varför så upplys mig gärna i kommentarerna nedan). Det här paketet kom i en brevpåse med bubbelplast på insidan.

Markerat som gåva.

Markerat som gåva.

Brevpåse med bubbelplast.

Brevpåse med bubbelplast.

Cokin P Filter Set, första intrycket

När jag tagit upp alla delar ur förpackningen så märkte jag att hållaren är tillverkad av hårdplast. Jag hade gärna betalat några kronor till för att få en hållare i metall. Men den verkar rätt stabil och hållbar ändå. Det medföljde också en adapter, denna är gjord av metall. Den fäster man på baksidan av hållaren. Adaptern skruvas sedan fast på objektivet i filter-gängan. När man beställer så får man välja den filter-gänga man behöver, för min del 58mm, eftersom objektivet jag ska använda det med har den diametern på filter-gängan. Men det finns så klart adaptrar i andra storlekar också, har sett från 49mm ända upp till 77mm.

Själva ND-filtren är gjord av någon slags plast. Jag skulle kunna tänka mig att det lätt uppstår repor på dessa, men jag vet faktiskt inte. Det återstår att se. I det set som jag beställt så ingick tre stycken ND-filter. Ett ND2, ett ND4 och ett ND8. Till dessa fick man också en liten förvaringsväska, vilket var bra tycker jag. Dessa är dessutom så billiga att man skulle kunna se det som en förbrukningsvara. Ett set med 24 olika slags filter kostar runt 170 SEK på AliExpress.

Filter set

Filter set

Filter set

Filter set

ND2, ND4 och ND8

ND2, ND4 och ND8

Undrar du över något?

Eftersom jag precis fått hem dessa filter så har jag inte hunnit med att ta några bilder med dom monterade på kamera ännu. Men det kommer, jag lovar! Önskar jag haft ett stadigare stativ bara. Har du några andra frågor om filtren och hållaren så skriv en kommentar i formuläret här nedanför! 🙂