Kenth Hagström

En knasig, kul och kreativ filur. Flexibel tusenkonstnär med många järn i elden!

Linux

Vad är Ubuntu egentligen?

"I know Ubuntu"

"I know Ubuntu"

Precis som Windows och OS X så är Ubuntu ett operativsystem. Även om det finns möjlighet till en grafisk fönstermiljö så föredrar jag versionen som är helt och hållet textbaserad. Man skriver alltså textkommandon och avslutar raden med enter för att köra kommandot. Anledningen är enkel, det drar mindre systemresurser. Mitt primära användningsområde för Ubuntu är också att nyttja det som en webbserver. Då blir det också lite mer meningsfullt med det textbaserade gränssnittet eftersom min webbserver finns ute i molnet. Det är också det textbaserade jag tänkte berätta lite mer om. Det är en variant av Linux. Ubuntu är en distribution baserad på Debian. Om man inte har intresset så kan gränssnittet för kommandon se ut lite mer som grekiska än självförklarande kommandon. Jag har skrivit lite om grundläggande säkerhet tidigare!

Funktioner

Ett nyligen installerat linux-system innehåller en hel del olika funktioner. Det fina är att man med pakethanterare kan installera precis det man behöver, om det inte redan finns installerat alltså. Apache, PHP, MySQL, UFW och APT är bara några av de sakerna jag alltid använder själv. Sen finns det så klart program installerade från första början som man inte ens tänker på att de finns där. Nästan alla kommandon är ju egentligen program eller script som körs.

Säkerhet

Säkerhet är alltid viktigt och därför blev det första inlägget om Ubuntu att handla om det, så klart med mitt eget primära användningsområde i tanken. Ett av utvecklarnas mål är det ska vara säkert direkt ”out-of-the-box”, som standard körs program med låga behörigheter och de kan därmed inte skada systemet eller andra användares filer. För ökad säkerhet så används sudo, ett verktyg som gör att en användare tillfälligt kan få administrativa rättigheter.

Installation

Systemkraven varierar mellan olika Ubuntu-varianter. För skrivbordsversionen 16.04 LTS, så behövs en dator med minst 2 GHz dual-core-processor, 2 GB RAM och 25 GB ledigt diskutrymme. Men utan det grafiska så krävs så klart mindre resurser. Man kan ladda ner en ”live”-version av operativsystemet och bränna ut det på en DVD-skiva och på så vis köra det direkt från en skiva. Men man kan så klart också ladda ner en version som går att installera från scratch (vilket jag inte tänker gå in på hur man gör här). Kör man en server i molnet så finns det ofta färdiga installationer man kan installera med ett enda klick, då slipper man inledningsvis en del kanske lite tråkiga saker. Vill du skaffa en egen server i molnet så klicka här, det är min hänvisningslänk som gör att jag får lite bonus när någon registrerar sig hos Digital Ocean.

Frågor på det?

Undrar du över något så får du gärna ställa din fråga här nedan! Kör du något annat operativsystem? Kör du någon variant av Linux? Tycker du att jag missat något väsentligt i min beskrivning?

8 Kommentarer

  1. Så bra och informativt inlägg! Ubuntu låter som ett jättebra operativsystem!

  2. Liw

    Tack för inlägget! Säkerhet är viktigt…

  3. Mycket bra inlägg! 🙂

  4. Intressant inlägg 😀

  5. Väldigt intressant inlägg – kan dock inte säga att jag blev mycket klokare. Jag och olika system går inte hand i hand., haha

    • Ett litet intresse måste nog finnas från första början, annars är man nog ganska ovetande om att det ens existerar. Så jag förstår lite av din förvirring!

  6. Jag har suttit en del med Ubuntu men det var ett tag sedan. Funderar på att skaffa en Rasberry Pi och köra Ubuntu på den. 🙂 Men det får bli ett senare projekt.

Kommentera

En knasig, kul och kreativ filur. Här hittar du min blogg och mycket annat.

%d bloggare gillar detta: