Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Fotografi

Blommor: Studiofoto hemma i vardagsrummet

Blommor från fruns födelsedagsbukett.

Blommor från fruns födelsedagsbukett.

Har man tråkigt så kan man alltid fota de blommor man har hemma. Det blev ju dessutom riktigt bra tycker jag. Min fru fyllde år för några dagar sedan, då fick hon en blomsterbukett med vackra rosa blommor. Nej, jag har ingen aning om vad det är för blommor i denna bukett, du får gärna upplysa mig i kommentars-fältet nedan! Blommor är inte mitt expertisområde.

Att fotografera dessa blommor är jag därmed lite bättre på. Fullt medveten om att skärpedjupet hade kunnat vara bättre med lite ”focus stacking”, men det behövs inte alltid. Det är ett artistiskt val. Men hur åstadkom jag denna bild då? Så här såg det i alla fall ut i vardagsrummet:

Satte kameran på stativet och riktade den rakt ner mot golvet. Sen la jag ett svart A3-papper på golvet och ställde vasen med blommor ungefär mitt på. Tog några testbilder och vred på papperet för att hitta bästa sättet att ljussätta. Lite begränsad av den stora ”octaboxen”, men det blev ju bra som attan ändå. Använde mitt ”c-stand” för att få ner ljusformaren närmare golvet, går ju inte med ett vanligt ljusstativ. Zoom-objektivet kräver också lite avstånd till motivet.

Slutliga inställningar för kameran är 1/250s, f/11, ISO100. Blixten är inställd på 1/32 och monterad i ljusformaren. Vad tycker du om slutresultatet? Är det en bild värd att rama in och hänga på väggen?

Tog en annan liknande bild för ett tag sedan där jag faktiskt också använde ”focus stacking” för att foto. Den bilden blev att se ut så här:

Skriv en kommentar