Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Teknik

Avslöja vem som säljer din data genom Gmail

smartphone screen showing facebook application

Har du som många andra en Gmail-adress för epost? Då kan du avslöja vem som säljer din data. I princip alla aktörer på internet spionerar på dig, så varför inte göra det åt andra hållet också? Använder du Gmail så är det mycket enkelt att ha koll på vem som faktiskt säljer eller läcker din data.

Lägg till ett + för extra insyn

Att använda Gmail som ditt hemliga vapen är enkelt och effektivt. Lägg bara till ett plus-tecken efter ditt användarnamn i e-postadressen. Ett enkelt plus kan göra en stor skillnad. Välj sedan vilken kombination av ord eller siffror du vill (undvik bara å, ä, och ö). Till exempel, om ditt namn är kalleanka@gmail.com, prova att skicka e-post till kalleanka+friends@gmail.com eller kalleanka+facebook@gmail.com.

Det geniala med detta trick är att du nu kan spåra vem som har sålt eller läckt din data till en annan aktör. Men, och här är det viktigt, se till att använda olika ord efter plus-tecknet på varje sida du registrerar dig på. Om du till exempel använder kalleanka+facebook@gmail.com endast på Facebook och plötsligt får ett mail från en annan aktör som använder exakt den adressen, då är det en röd flagga. Det är din signal om att Facebook antingen har sålt eller läckt din data vidare.

Lägg till punkter i användarnamnet

Du kan också slumpmässigt lägga in vanliga punkter vart som helst i ditt användarnamn. Till exempel så här k.a.l.l.e.a.n.k.a@gmail.com kanske lite överdrivet, men jag vill bara förtydliga att mailet ändå skickas till kalleanka@gmail.com. Känner inte att det är lika användbart som plus-tecknet. Men det kan vara bra att känna till.

Hur och varför fungerar det?

Gmail ignorerar allt som kommer efter plus-tecknet, det betyder att du så klart kan använda det till din fördel. Punkter i användarnamnet ignoreras också. Dessa fakta ger dig en unik möjlighet att identifiera var dataläckor uppstår. Du kan läsa mer om hur det fungerar på Gmails officiella blogg.

Genom att använda dessa enkla trick blir du din egen digitala detektiv som kan spåra vart din adress har läckt. Så nästa gång du ger ut din Gmail-adress, gör det med kontroll.

Skriv en kommentar