Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Projekt, Teknik

Min egen NAS-server med TrueNAS Scale

Min TrueNAS-server

Mitt färdiga serverbygge med TrueNAS Scale installerat. Inuti finns två stora mekaniska NAS-hårddiskar som speglar varandra för redundans. Två SSD för en till snabbare lagrings-pool.

Har du som jag funderat på hur man bygger en egen NAS-server? Nu menar jag utan att ha ett server-rack i källaren, det fungerar inte när man bor i en lägenhet! De låter alldeles för mycket. Dessutom så vill jag inspirera andra att våga göra samma sak, det går faktiskt. Den främsta anledningen till bygget är att jag behöver en pålitlig backup på mina tusentals foton och filmer som jag tagit. Skulle ju vara ganska så mega-tråkigt om de råkade försvinna i en hårddiskrasch. Ska också ordna till det så att min Windows-maskin gör backup automatiskt till min server och sedan också till en extern fysisk plats.

Min lösning blev att bygga en helt ny dator, en som inte har helt total episk prestanda. Det här visade sig vara lite krångligare än jag tänk då hela marknaden för vanliga konsumenter är helt insnöad på hastighet och prestanda för de senaste spelen. Har man dessutom vissa specifika krav som inte stämmer överens med vad den stora massan vill ha, då får man leta lite mer i sortimenten. Har också varit tvungen att djupdyka i manualer och tekniska specifikationer för att vara lite mer säker på att jag valt rätt komponenter. Man vill ju inte heller sälja en njure för att ha råd med komponenter. Men det har varit intressant att försöka hitta rätt i teknik-djungeln.

Kraven på min NAS-server

De krav jag hade för server-bygget var dessa:

  • Storleken har betydelse: Kompakt chassi med passform mATX, så att den inte tar upp massor med plats i lägenheten.
  • Utökningsbar lagring: Möjligheten att utöka med fler hårddiskar var ett måste.
  • Stabilitet: Stöd för ECC-minnen för stabilare kontinuerlig drift
  • Slippa ”nätvärk”: NIC (nätverkskort) som fungerar bra i Linux
  • Integrerad grafik: CPU med integrerad grafik + ECC-stöd (denna var extra svår)

Fractal Design Node 804

Det dator-chassi jag till slut valde är Fractal Design Node 804. Det är ett chassi som funnits i många år, det är en smart liten kub och helt optimal för en NAS-server då man kan montera hela 8st 3,5″ + 2st 2,5″ hårddiskar i den. Har man dessutom m.2-platser på moderkortet som jag så blir det två enheter till. Så det får ju plats en del lagring inuti, vilket var tanken. Måste eventuellt utöka med ett PCIe-kort för fler SATA-portar i framtiden när mer lagringsmedia ska monteras. Hade varit smidigt om chassit fanns med stöd för fullstort ATX. Men, men…

Enda nackdelen jag har märkt av är att ingen av de medföljande har någon som helst styrning, de är bara på eller av. Så de jag kan byta ut ska bytas ut, för de låter en del när de snurrar på för fullt hela tiden. Känns också onödigt att kyla något som inte är varmt. Chassit har också några fläktar i det sekundära utrymmet som inte går att byta ut, dessa styrs med en knapp utanpå chassit, det är dessa som låter allra mest. Strömmen till dessa kommer direkt från PSU via en SATA-strömkabel. Inte riktigt undersökt hur bra eller dåligt detta fungerar än då jag saknar behovet av mer kylning, än så länge.

Processor och grafik

Försökte in i det sista att undvika att behöva köpa ett grafikkort för denna server då det egentligen inte behövs. Men det krävde ju att man hittar en CPU med inbyggd grafik. Men eftersom jag ville stöd för ECC-minnen så hade man blivit tvungen att köpa en processor med ”AMD Pro Technologies”, vilket är extremt mycket dyrare. Så jag valde att köpa det billigaste grafikkortet jag kunde hitta (NVIDIA GT730) och så blev det en AMD Ryzen 5 5500. En processor med 6 kärnor och 12 threads. Mer än tillräckligt för en server som kör ett linux-system. Det här grafikkortet har dock ställt till med ett problem då kylflänsen täcker de lediga 1x PCIe-portarna som finns. Men man får skaffa en flexibel ”riserkabel” och montera det jag ska utöka med (fler SATA-portar) någon annanstans inuti chassit.

RAM-minne med stöd för ECC

RAM-minne för servrar är dyrt, att dessutom hitta minnen som är kompatibla med det moderkort jag valt var inte heller helt enkelt. Till slut blev det i alla fall 2st Kingston DDR4 3200MHz ECC 16GB som fanns listade i moderkortets QVL-lista för godkända minnen. Kanske lite överkurs med 16Gb, men nu är det så det blev. Merparten av det lediga RAM-minnet används ju som ZFS-Cache, så det är väl egentligen inget dåligt med det.

Val av mATX moderkort

Alla moderkort jag tittade på som hade mATX som formfaktor hade alla något som var dåligt, så till slut blev det ett Gigabyte Aorus Elite v1.3 då det var den enda tillverkaren som explicit nämnde stöd för 3200Mhz ECC-minnen (förutsatt att vald processor har stöd för det) i manualen.

Det finns också en del helt onödiga saker på som RGB-headers. Ska ju bara vara en NAS-server som står gömd i ett hörn ändå. Moderkortet släpptes redan 2020, så det är inte heller senaste modellen, men det behöver jag inte ha heller.

Lagringsmedia som ska speglas

Initialt lagringsmedia är 2st gigantiska Ironwolf NAS-hårddiskar som ska spegla varandra (så att allt finns i dubbla kopior). De är byggda för långvarig drift och klarar vibrationer. De ska primärt användas för backup av mitt fotoarkiv. Har också 2st SSD-enheter som kommer att användas i min NAS-server där alla applikationer på servern ska köras. Har också en egen SSD för själva systemet.

Nätaggregat

Har troligtvis köpt ett lite för kraftfullt nätaggregat. Hellre för mycket än för lite. Det ska ju gå att utöka med fler komponenter i framtiden, främst fler lagringsenheter. Det blev i alla fall ett Corsair RM750e.

TrueNAS Scale

Själva installationen av TrueNAS Scale på min NAS-server gick förvånansvärt lätt. Gjorde en bootbar USB-sticka med Rufus. Ställde in rätt boot-order i BIOS, startade om servern och körde installationen. Inga som helst problem, bara att följa instruktionerna.

Processen att få igång allt via det grafiska gränssnittet var hur enkel som helst. Lite bekymmer med att förstå hur rättigheter sattes via GUI. Man kan ju komma åt konsolen också, men jag ville lära mig mjukvaran. Så jag installerade några applikationer, pihole, plex med mera. Också aktiverat SMB för fildelning. Allt fungerar som det ska.

Har också börjat använda servern för det jag tänkte från början, bara fyllt upp 19% av den största lagringspoolen än så länge. Så förhoppningsvis dröjer det innan jag behöver sätta i mer lagringsmedia.

Är supernöjd med att allt gick så smidigt att få fart på. Woop woop!

Skriv en kommentar