Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Fotografi

Blixtnedslag – Fånga dem på bild med din kamera

Blixtnedslag i Borlänge

Blixtnedslag i Borlänge

Oväder och blixtnedslag kan var fascinerande att se på. Man kan också fånga blixtarna på bild med en ganska enkel metod, med en systemkamera. Du behöver ha din kamera i manuellt läge då du behöver ha full kontroll på alla inställningar. Ett stadigt kamerastativ är ett måste. Det är också en fördel om du har en fjärrutlösare, om du inte har det så kan du använda timer-funktionen istället.

För att veta åt vilket håll du ska ställe upp din kamera så kan du ta hem en app till din telefon. Den app som fungerar bäst är Blixtnedslag Pro, den visar vart blixtarna slår ner och du kan också se väderradar över tid. Appen är inte gratis men den är väl värd de ca 40 SEK den kostar. Det är också oftast lättast att fota blixtar på kvällstid då det är lite mörkare ute.

Kamerainställningar

För att fånga blixtar behöver du använda en lång exponeringstid. Välj manuellt läge och ställ in en lång slutartid, vanligtvis någonstans mellan 10 och 30 sekunder. Eftersom det är så lång slutartid så behöver du ha kameran på ett stativ. Blixtar är extremt ljusstarka, så du kan med lätthet ha en bländaröppning på säkert f/11, eller kanske till och med f/16. Använd en låg ISO för att undvika brus i bilden. Prova dig fram med inställningarna för att hitta den perfekta balansen. Justera antalet sekunder eller bländartalet. Experimentera genom att ställa upp kameran och knäppa av en bild åt det håll som blixtovädret kommer. Det är oftast enklast att använda manuell fokus, så hitta en bra fokuspunkt i din komposition.Apropå komposition, den är kanske inte lika viktig när man fotograferar mäktiga blixtnedslag, men glöm inte bort det helt!

Har du inte en vädertätad kamera så trä en fryspåse över och låt bara linsen sticka ut, fäst med en gummisnodd. Allt här i världen behöver inte vara så krångligt. Kom ihåg att ta på dig själv regnkläder också. Försök att stå på en skyddad plats, utsätt inte dig själv för fara. Nu är det bara att knäppa av så många bilder du kan, ta en bild och hoppas på att det sker ett blixtnedslag medan din kamera är öppen. Ha tålamod och ta en ny bild så snart din kameras slutare stänger sig. Förbered dig på att ta många bilder.

Slutord

Att fotografera blixtnedslag kan vara en spännande och belönande upplevelse. Ta tid på dig att utforska olika inställningar och kompositioner för att fånga dessa mäktiga ögonblick. Kom ihåg att övning ger färdighet, så ge dig ut och experimentera när ovädret kommer. Vem vet, du kanske fångar det perfekta blixtnedslaget som blir en otrolig bild att dela med världen.

Skriv en kommentar