Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Drönare, Fotografi, Video

Ny drönare, igen: DJI Mini 3 Pro med DJI RC

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro

I lördags så tog jag en utflykt till Bollnäs för att köpa en DJI Mini 3 Pro med en DJI RC fjärrkontroll då den fanns i butikens outlet (billigare alltså). Ordinarie pris är 11989 SEK, jag fick min så pass mycket billigare att det var värt åkturen. Det som följde med i kartongen var drönaren, en extremt kort sladd (som jag aldrig kommer att använda), extra propellrar och en skruvmejsel för att kunna byta propellrarna en enda gång och så klart den nya fjärrkontrollen. Ett enstaka batteri sitter monterat.

Första intrycket när jag tog drönaren ut ur förpackningen var att den är extremt plastig och det känns på något vis som om att den är ömtålig. Återstår att se hur det är med det. Var inte heller helt enkelt att ta bort gimbal-skyddet.

Fjärrkontrollen känns också plastig, men känns ändå lite mer premium än själva drönaren. Min inledande uppfattning är dock att fjärrkontrollen är lite långsammare än om man hade kört DJI Fly-applikationen på en telefon. Gissar på att det kanske inte är den absolut snabbaste hårdvaran i fjärrkontrollen för att pressa ner priset. Ljusstyrkan på fjärrkontrollens skärm verkar ganska okej, kanske svårt att se på den en väldigt ljus och solig dag. Men man kan ju stå i skuggan! Fjärrkontrollen kör ett väldigt stängt android-system, men det finns WiFi, Bluetooth och en del annat. Man kan dessutom spela in det som sker på fjärrkontrollen och spara som video på det microsd-kort du sätter i fjärrkontrollen. Det finns ju också en snabbare och mer ljusstark fjärrkontroll DJI RC Pro, men den kostar också ca 10000 SEK så jag passar på den.

Uppstart och uppdateringar

Vid första uppstart så var varken drönare eller fjärrkontroll uppdaterade med senaste mjukvaran. Vilket orsakade en hel del problem, jag var tvungen att nollställa fjärrkontrollen helt och återansluta den till drönaren två gånger medan jag uppdaterade. Det fanns väldigt dåligt med instruktioner om hur man löste alla dessa problem, så det blev en del googlande för att få ordning på bekymren. Nu har jag till dags dato senaste uppdateringen installerad på både drönare och fjärrkontroll och det verkar som att det faktiskt ska fungera nu. Förstår att någon annan som kanske inte hade lika mycket tekniskt intresse lämnat tillbaka produkten. Direkt ur kartong så var det enligt min mening inte en fungerande produkt.

DJI RC - Den nya fjärrkontrollen

Något annat att tänka på är att man fortfarande behöver använda sin mobiltelefon för att dela internet till fjärrkontrollen, annars får man inte upp några kartor alls medan du flyger. Man kan ladda ner kartor i förväg, men funktionen verkar lite buggig än.

Fly More Combo

Den här nya modellen säljs inte i paket med Fly More Combo (väska, extra batterier och en laddningshub) längre, utan man måste nu köpa det paketet separat. Paketet har ersatts med valet att ha en separat fjärrkontroll vilket gör att det i slutändan blir ganska mycket dyrare om man vill ha samma sak som tidigare funnits med paketpris till äldre modeller. I skrivande stund så är det NetOnNet som har det billigaste priset på DJI Mini 3 Pro Fly More Combo med ett pris på 2290 SEK.

Nyheter och specifikationer

Den största nyheten på DJI Mini 3 Pro är att det finns hinder-sensorer framåt, uppåt och bakåt, som det också finns på min större DJI Air 2S. Precis som storebror så finns det inga sensorer på sidorna, så man måste ändå tänka sig lite för när man flyger. Dessutom kan kameran vrida sig så att man kan filma vertikalt. Några fler specifikationer hittar du här nedan:

  • 1/1,3″-sensor
  • Videoinspelning upp till 4K/60p
  • 48MP RAW-foton
  • Ca 34 minuter flygtid
  • Väger under 249 gram
  • ISO 100-6400
  • Bildkvalité 150 Mbps med 10-bit färgdjup
  • QuickShots, Mastershots, ActiveTrack m.m.

Första flygningen

På grund av flera olika anledningar har jag inte riktigt kunnat flyga och testa drönaren så mycket. Dels så är jag i skrivande stund hemma och sjuk (en riktig mansförkylning), dels så är det många restriktioner i luftrummet nu på grund av militärövningen Aurora. Men jag har lyckats få upp den i luften i alla fall och på 50 meters höjd så hörs drönaren knappt alls. Den blinkande gröna belysningen gör det också lite lättare att hitta drönaren i luftrummet på natten, dock så slutade lamporna att blinka när jag tog bilden nedan. Så jag blev tvungen att köra en RTH då jag inte längre kunde se vart drönaren befann sig. Tydligen så beror det på att DJI valt att stänga av LED-lamporna när man trycker på REC, men det betyder också att man behöver skaffa en strobe för nattflygning eftersom man tappar VLOS (Visual Line Of Sight) i mörkret. Då måste man också tänka på att man mest troligtvis hamnar över 250g och att andra regler gäller, hoppas att DJI fixar det med en mjukvaruuppdatering.

Min kortfattade slutsats

DJI Mini 3 Pro verkar vara en bra drönare, men mjukvaran behöver lite mer kärlek från utvecklarna då jag redan stött på många problem som har med mjukvaran att göra. Ett problem återstår och det är att kartor inte alltid verkar laddas ner över WiFi, nedladdningen fastnar ibland på 0%. Drönaren lämpar sig inte för flygning i mörker inom EU då man lätt tappar VLOS.

Även om den nya fjärrkontrollen känns lite billig och är lite laggig emellanåt så gillar jag den ganska mycket då det frigör min mobiltelefon från drönaren. Jämför så klart med DJI RC-N1 som man får till DJI Air 2S till exempel där man fäster mobiltelefonen på fjärrkontrollen och använder den som bildskärm. Men nu kanske jag inte glömmer mobilen på biltaket igen.

Flygkänslan liknar till stor del den man har med de tidigare lättviktsdrönarna såsom Mini 2. Ett stort plus är att de tryckt in väldigt många funktioner i den här lilla maskinen som tidigare bara funnits i större och betydligt dyrare varianter.

När du laddar batterierna första gången så rekommenderar jag att du använder en riktig laddare kopplad i vägguttag, går betydlig snabbare än att ladda via en usb-port på datorn som jag gjorde vid första laddningen.

För den som undrar över vilka regler som gäller för drönare, titta på Transportstyrelsens hemsida: https://www.transportstyrelsen.se/dronare

Frågor eller funderingar?

Funderar du på att köpa en DJI Mini 3 Pro med fjärrkontroll och har frågor eller funderingar, skriv en kommentar nedan så svarar jag så snart som möjligt.

Skriv en kommentar