Kreativ och ambitiös tekniknörd med många förmågor

Nöje, Teknik

Extra M.2 NVMe SSD till Playstation 5

Samsung 980 Pro 1TB SSD monterad i Playstation 5.

Samsung 980 Pro 1TB SSD monterad i Playstation 5.

Till slut så tröttnade jag på det lite snålt tilltagna lagringsutrymmet i mitt Playstation 5. Jo jag är en de få som faktiskt lyckats med att få tag i en enhet. Har haft mitt PS5 i några månader nu. Hur som helst, 825 GB räcker inte särskilt länge när man har över 100 spel och man vill ha några fler än ett par stycken av dem installerade samtidigt. Så jag passade på att beställa en extra SSD under ”Black Week” på Elgiganten, hade dessutom ett presentkort sedan tidigare som jag så klart utnyttjade för att pressa priset ännu mer, man är ju lite snål ändå. Självklart så fanns det inte heller i lager på närmsta varuhus, utan det blev att beställa online från deras webbutik. Så man fick dessutom vänta några dagar innan det till slut kom en notis i telefonen om att man hade ett paket att hämta ut.

För mig hamnade prislappen en bra bit under tusenlappen. Ordinarie listpris för en likadan SSD är annars från 1389 SEK och uppåt enligt Prisjakt i skrivande stund, då var den billigaste tillgänglig på någon obskyr webbutik som jag aldrig hört talas om. Så min gissning är att du tyvärr inte kommer att komma undan lika billigt som mig om du vill uppgradera ditt Playstation 5 med extra lagringsutryme. Prisjakt är din bästa vän, rekommenderar att bevaka produkter där.

Hårdvarukrav för kompabilitet

När man ska köpa en SSD till ett Playstation 5 så måste enheten uppfylla vissa krav, det vart av den anledningen en ”Samsung 980 Pro 1TB Heatsink” som jag redan visste stöds av Playstation 5. Kraven som ställs på lagringsenheter är listade i tabellen nedan. Data är hämtad från Sonys egen hemsida. Tänk på att en vanlig M.2 SATA SSD inte stöds alls.

GränssnittPCI-Express Gen 4×4 M.2 NVMe (Key M)
Lagringsutrymme250 GB – 4 TB
Storlekar som stöds2230, 2242, 2260, 2280, 22110
Fysisk StorlekBredd: Upp till 25mm
Längd: 30/40/60/80/110 mm
Tjocklek: Upp till 11,25 mm (upp till 8,0 mm från ovansidan av kortet, upp till 2,45 mm från undersidan av kortet)
Sekventiell läshastighet5 500 MB/s eller snabbare rekommenderas
SocketSocket 3 (Key M)

Installation av SSD

Att installera en extra M.2 NVMe SSD i sitt Playstation 5 innebär att man behöver stänga av, dra ur alla kontakter, sen öppna enheten genom att ta bort plasthöljet. Annars kommer man inte åt den inre expansionsporten. Har du inte öppnat ditt Playstation förut så kan det vara lite knepigt, så jag länkar till Sonys egen instruktionsvideo som visar tydligt hur man gör. Det är inte alls så krånligt som det kanske verkar. Efter den fysiska installationen så är formatering en barnlek, till och med din gamla farmor skulle fixa det.

Äntligen lite mer plats

Har inte märkt av någon försämring av prestanda i något spel, än så länge. Men det är extremt trevligt med 1TB extra utrymme i enheten. Det gick dessutom att flytta redan installerade spel till det nya lagringsutrymmet med några få tryck på handkontrollen.

Skriv en kommentar